Shoppen en culinair in Aalst

Aalst biedt veel openluchtwinkelplezier aan. Maar liefst vijf  autovrije winkelstraten komen uit op de Grote Markt wat jaarlijks de toplocatie is voor Aalst Carnaval en vormt ook de economische hotspot, waar je heel wat leuke eetgelegenheden kan ontdekken. De Nieuwstraat en Kattestraat zijn de grootste winkelstraten in Aalst, die uitkomen op de  Grote Markt. Door de autovrije straten, valt Aalst ook in smaak bij families aangezien deze stressvrij kunnen winkelen.

Aalst telt ongeveer 1.700 winkels, grotere ketens wisselen elkaar af met lokale handelaars. Elk jaar vindt het winkelevent ‘Aalst Twinkelt’ plaats in december. Dan wordt de Grote Markt omgetoverd tot een heuse kerstmarkt. Daarnaast wordt er ook een ijspiste geplaatst en worden andere pleinen omgedoopt tot ware winterdorpen. Naast Aalst Carnaval één van de jaarlijkse terugkerende topmomenten in Aalst.

Het dichtstbijzijnde overdekte shoppingcentrum is gelegen in Ninove ‘Ninia’, op zo’n 15 minuten rijden van Aalst, en telt 32 winkels en een ruime parkeergelegenheid. Daarnaast biedt Ninove ook heel wat winkelgelegenheid, wellicht iets minder bekend, en ook kleiner dan Aalst, staat het garant voor een namiddag gezellig winkelen.

Italian liquor with lemons and cream

Ben je op bezoek in Aalst, dan moet je uiteraard kennismaken met de lokale lekkernijen:

 • Aalsterse vlaaien
  Geen typische fruitvlaai, maar broodpudding die van oorsprong diende om overschotten van brood, gebak, speculaas of peperkoek te verwerken. Vaak wordt dit ook gewoon tussen de boterham gesmeerd.
 • Ondineke pralines en bier
  De naam zegt genoeg, chocoladepralines met als vorm het hoofd van Ondineke, het hoofdpersonage in het literair werk ‘De Kapellekensbaan’ van Aalsters schrijver ‘Louis Paul Boon’. Ideaal in combinatie met een ‘Ordineke bier’, een blond bier wat je kan proeven in de lokale cafés.
 • Likeurstokerij VDS
  Het adres voor traditionele likeuren, sterke dranken en aperitieven recht van de familie ‘Van der Schueren’. Wereldwijd bekend.
 • En niet te ontbreken de ‘Aalsterse ajuintjes
  Geen echte ajuinen, maar chocolaatjes in de vorm van een ajuin.