Bezienswaardigheden in Kortrijk

Naast urenlang winkelplezier heeft Kortrijk ook nog vele bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Hieronder kan je een overzicht terugvinden:

De Grote Markt, met als trekpleister het stadhuis. In dit oude stadhuis zijn tot op heden nog steeds de stadsdiensten gehuisvestigd, én daarnaast is het een toeristische monument.

Naast het stadhuis, is de Grote Markt een centraal plein dat toegang verstrekt aan het Belfort, stadspaleis “Den Roeland” en vele horecagelegenheden. Ook vinden heel wat festivals plaats op de ‘Grote Markt’: Sinksenfeesten, Paasfoor en Zomercarnaval.

Een ander magisch stukje geschiedenis in Kortrijk, is het Begijnhof, dat dateert uit de middeleeuwen. Je kan er nog steeds vele kleine huisjes uit de zeventiende eeuw bewonderen, daarnaast is het ook een wirwar van kleine steegjes. Ook kan je het museum ‘1302’ hier terugvinden. Dit verwijst naar de Guldensporenslag die tussen 1297 en 1305 werd uitgevochten, en door Vlaanderen werd gewonnen. Je beleeft maar liefst zeven eeuwen op een dag, met voornaamste focus op de Guldensporenslag.

Fan van deze middeleeuwse huisjes? Bezoek dan ook het Baggaertshof, dit bevindt zich ook in de oude binnenstad en dateert uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Naast de huisjes, bevinden zich er ook een kapel, en een medicinale kruidentuin.

Begin je tocht door de middeleeuwse stad met een bezoek aan de ‘Broeltorens’. En vergeet je camera niet om het schitterende uitzicht vast te leggen. De torens hadden uiteraard een andere functie , het was onderdeel van de oude stadsvestigingen en hadden als doel om het verkeer op de Leie te regelen. Momenteel wordt het gebruikt als expositieruimte.

Buda-eiland, is een eeuwenoude wijk in Kortrijk en wordt omarmd door de twee armen van de Leie. Tot 2014 bevond zich hier het Broelmusem, een verzamelplaats van hedendaagse kunst en historische werken. Nu wordt het omgevormd naar het ‘Buda Kunstencentrum’, met een focus op beeldende kunst en horecagelegenheden.