Bezienswaardigheden in Aalst

Aalst, wereldwijd bekend om zijn beruchte ‘Aalst Carnaval’ om ludiek de spot te drijven met lokale, nationale en zelfs internationale gebeurtenissen, maar heeft zoveel meer te bieden op cultureel vlak.

Laten we starten met de Grote Markt van Aalst, het hart van Aalst. Op de Grote Markt is het stadhuid gevestigd, wat nu nog enkel dient voor officiële evenementen zoals trouwerijen, officiële ontvangsten of de maandelijkse gemeenteraad, maar heeft nog veel meer in petto: het oud schepenhuis met de belforttoren, wat zelfs opgenomen is op de Unesco Werelderfgoedlijst. Bij de Aalstenaars staat de toren ook wel gekend als ‘den tettentoeren’.

Daarnaast kan je op het midden van het marktplein het standbeeld van ‘Dirk Martens’ ontdekken, de eerste drukker van de Zuiderlijke Nederlanden. Dirk Martens werd geboren en getogen in Aalst en ging na zijn opleiding naar Venetië om drukker te worden. Vervolgens startte hij een eigen atelier in Aalst, en vervolgens ook in andere grootsteden in België.

In het begin verwezen we al naar Aalst als de carnavalsstad, hierdoor heeft Aalst ook zijn eigen Carnavalsmonument, de ‘Voil Jaennet’. Dit is een bronzen beeld van een Aalsterse ontwerper wat carnavalvierend Aalst symboliseert; een ‘voil jaennet’ die wankelend zijn schoen uittrekt. Liefhebber van carnaval, dan is een bezoek aan de Aalsterse Carnavalhallen zeker iets voor jou. Dit is de locatie waar de Aalsterse carnavalsgroepen maanden met man en macht hard werken om hun praalwagens af te krijgen.

Weg uit de stadskern vind je het ‘Stadspark’, gekenmerkt door vele boomsoorten (wel meer dan honderd), speelterreinen en twee visvijvers. Aanpalend vind je er het gebied ‘Osbroek’ terug. Naast veel sportaccommodatie, is het ook de ideale locatie voor wandelaars.